2013. március 5., kedd

A világ legfélelmetesebb kilátóhelyei








 Linzhou csigalépcső, Taihang- hegység, Kína

A kínai Linzhou település közelében fekvő Taihang-hegység egyik meredek fala mellé építettek egy 91 méter magas csigalépcsőt. A helyiek állítása szerint a csigalépcső, melyről belátható a hegység igazi élmény a látogatók számára.


„ Itt ki vannak téve a szélnek, madarak röpködnek körülöttük és még a lépcső is nyikorog, így sokkal hitelesebb, mintha egy liften vagy felvonón mennének fel.”

Minden vállalkozó szelleműnek, aki fel akar menni a lépcsőn, ki kell töltenie egy űrlapot, hogy nincsen semmilyen szív- vagy tüdőbetegsége és 60 év alatti.
„Ha a feléig feljutottál, és úgy érzed, nem megy tovább, akkor csak maradj ott!" - így szól a jelmondat.



http://i.imgur.com/eEIm9DP.jpg?1?1903

 
 Sears Tower, Chicago, USA

A chicagoi Sears Tower (Willis Tower) még ma is a világ egyik legmagasabb felhőkarcolója. 1973-as befejezésekor a világ legmagasabb épületének számított egészen 1996-ig, míg Kuala Lumpurban át nem adták a Petronas Towert. 2009 óta a 103. emeleten néhány üvegkalitka ugrik ki az épület oldalából, ahonnan pompás kilátás nyílik a városra. Az attrakció átlátszó falainak célja, hogy az emberek megtapasztalhassák a "lebegés érzését”.



A bátor turisták 413 méteres magasságból élvezhetik az alattuk elterülő város panorámáját és tiszta időben akár 80km-es távolságra is ellátni. A Skydeck kilátót évente 1,3 millió turista keresi fel, ezzel Chicago hetedik leglátogatottabb turistacélpontja.




 
 
 Aurland Kilátó, Norvégia

Norvégia legnagyobb fjordja az Aurland felett helyezkedik el ez a bizarr formájú kilátó. A 2000 méteres magasságban, csodaszép környezetben fekvő kilátó a norvég turista célpontok között megrendezett versenyen a fődíjat is elnyerte.
Különlegessége, hogy a látogatók nem felfelé, hanem vízszintesen haladnak a völgy fölé kinyúló, látványos faszerkezeten, amelynek csúszdaszerű végét csak egy üveglap zárja le.




 


 Grand Canyon Skywalk kilátó

Néhány évvel ezelőtt nyílt meg a Grand Canyon Skywalk mérnöki bravúrként emlegetett kilátója. A szikla peremről U alakban kinyúló sétatér alatt 150-240 méteres mélység fogadja a bátor turistákat. Az élményt még inkább fokozza a teljes egészében üvegből készült padlózat. A kilátó 31 millió dollárba került.







http://i.imgur.com/WHAgj5w.jpg?1?4392




 Refuge Gervasutti, Mont Blanc, Olaszország

New Refuge Gervasutti, nem egy kilátó, hanem egy menedékház. Ha az olaszországi Courmayeur-nél a Freboudze-gleccser környékén járunk, már nem kell aggódnunk, hogy nem lesz tető a fejünk fölött, maximum csak azért, hogy mi van alattunk. A konténerház azért lóg ki félig a szakadék fölé, hogy a lehető legkisebb hatással legyen a környezetére. A teljes egészében előregyártott elemekből összeszerelt ház valójában csak a rendszer első prototípusa.




 
 Tiamen Skywalk, Zhangjiajie, Kína

Tianmen Mountain National Forest Park fő látványossága az a frissen felújított és átadott ösvény, mely 1400 méter magasan a sziklafalba rögzítve húzódik. A közel 1 km hosszú út Yunmeng-hegység nyugati oldalát köti össze a Tianmen csúcsával. Az út egy hatvanméteres szakasza teljes egészében üvegből épült, üvegkorláttal és üvegpadlóval. Tériszonyosoknak igazi sokkterápia lehet, amikor több száz méteres magasságban az üvegpadlón járkálnak. A "lebegő hegyek" látványa azonban mindenképp megéri, hogy megküzdjenek eme fóbiájukkal. A hegység neve mindenre magyarázatot ad Tianmen, vagyis égi út.




 
 Shifou-hegység, Kína

Hunan tartománybeli Shifou-hegység egyik, hatszáz méter magas, függőleges sziklafalára építik (ahogy a képen is látható) ezt a "kilátó ösvényt". A kilátó sétány építését a helyi idegenforgalmi hivatal rendelte el, abban a reményben, hogy a turisták körében nagy népszerűségnek örvend majd. Bár a kilátás egyedülálló, a gyalogút megmászásához remek erőnlét és főleg a tériszony teljes hiánya szükségeltetik.




 
 Az ördög-medencéje, Victoria-vízesés, Zambia

Nem csak néznéd Afrika leghatalmasabb vízesését, hanem meg is mártóznál benne?
A Viktória-vízesés peremén található a világ legextrémebb, természet alkotta medencéje, ami az Ördög-medencéje nevet viseli. Száraz évszakban a bátor turisták megmártózhatnak benne, mielőtt a víz több mint 100 métert zúdul alá.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése