2013. április 10., szerda

Horvátország - Zadar / Zára - 5 éjszaka


Zadar
 Ha Európában szeretnénk utazni, vagy éppen nyaralni, akkor nekünk magyarok számára szinte Horvátország az első választás? Hogy miért van ez? Közel van és talán a horvát tengerpart az egyik legszebb a világon. Horvátország és a horvát tengerpart szépsége káprázatos. Horvátország nagyon kedvelt üdülőhellyé vált az utóbbi időkben. Évről-évre több és több magyar dönt, hogy Horvátországban tölti el az üdülését. A horvátországi utazások mindig felejthetetlen élmény nyújtanak. Horvátország a természeti kincsekben rendkívül gazdag ország. Az Adriai-tenger káprázatos szépsége minden egyes idelátogató turistát lenyűgőz. A legtöbbek szerint Horvátország rendelkezik a legszebb tengerpartszakaszokkal egész Európában. A kristály tiszta tengervíz, a sziklás partok, és szikrázó napsütés együttes látványa csodálatos és felejthetetlen dolog. Sok nagyon kedvelt üdülőhely van nagyon kedvelt üdülőhely található Horvátország területén. Horvátország szigetvilága nagyon gazdag.

Több ezer kis sziget található a tengerén. Ezek nagy része többnyire lakatlan. Ezen szigetek csodás látványt és hangulatot sugároznak az idelátogatók részére. A legtöbb turista Horvátország csodás tengere révén látogat ide. Az időjárás nyáron 30-35 fok körül mozog az országban. A tengervíz hőmérséklete nagyon kellemes, 23-28 fok körüli, a víz pedig kristálytiszta. Horvátország a búvárok és halászok körében is nagyon kedvelt hely. Manapság rengeteg utazási iroda indít szervezett utakat Horvátország területére. Ezeket sok esetben érdemes kihasználni, hiszen remekül meg vannak szervezve, és viszonylag olcsók is. Az utazási iroda intéz el szinte minden ügyet, programszervezés, szállás, utazás, idegenvezető stb.. Mint említettem Horvátország sok-sok remek várossal bír. Porec pl. egy nagyon kedvelt üdülőhely. Ha itt járunk akkor semmiképpen se hagyjuk ki az Eufráziusz bazilikát, mivel ez egy csodálatos látnivaló és műemlék, amely a 6.sz.-ban épült.

Ezen kívül a legkedveltebb városok a nyaralás alatt Trogir, Split, Zadar, Primosten, Dubrovnik és Krk-szigete. Krk a természeti kincsiben, míg Trogir, Split, Primosten és Dubrovnik, valamin Zadar a műemlékekben gazdag. A partközeli szigetvilág nagyobb szigetei lakottak Horvátországban. Itt többnyire kisebb városok és falvak épültek. Isztria-szigete is nagyon kedvelt. Ez egy félsziget, amely egy remek üdülőparadicsom már évtizedek óta. Ezen terület iparilag és mezőgazdaságilag kevésbé fejlett, a fő pénzforrás ezen, területen a turizmusban rejlik. Horvátország területén sok-sok élménypark is található, fantasztikus csúszdákkal és medencékkel. Gasztronómiailag Horvátország is fejlettnek tekinthető. Ha valaki maga szeretné megszervezni a horvátországi utazást, természetesen az is megfelelő lehet. Horvátországban évről évre több és több szálloda, hotel, és apartman épül. A csendesebb kis öböl menti falvakban nagyon kedvelt apartmanok vannak. Ezek többsége remekül fel van szerelve.

Az áruk is megfizethető, és tökéletes kényelmet, valamint nyugalmat biztosítanak a turisták részére. Az elmúlt években, Horvátországban rengeteg autópálya épült, amelynek köszönhetően az utazási idő az egyes látnivaló városok között nagyba csökken. Magyarország Ny-i részéről pár óra alatt leérhetünk a horvát határhoz az autópálya révén. A horvát ételek fantasztikusak. A legtöbb étterem a tenger part mentén található, amely nagyon varázslatos és különleges. Horvátország további közismert üdülőhelyei nem más, mint Umag, Porec, Rovinj, Pula, Opatija, és Rijeka. Dalmácia területén sok nagyobb város is található. Dalmácia Zadartól Dubrovnikig húzódik. A partszakasza pompás ezen, területnek is. A homokos partszakasz itt azonban ritkább. Egy horvátországi utazás tehát remek dolog. Horvátország sok-sok élménnyel gazdagíthat minden egyes nyaralni vágyót.


    A 92 ezer lakosú, a "horvát Rómaként" emlegetett Zadar, vagy magyar nevén Zára Dalmácia fővárosa volt sok éven át, ma a csodás zadari riviéra központja. Szinte az összes többi horvát szigethez, és városhoz hasonlóan Zadar is egy nagy múltú (kb. 3000 éves) régi városka. Sőt, Zadar az egyik legrégebbi horvát város. Tartozott a Római Birodalomhoz, Bizánchoz, Velencéhez, a Habsburg Birodalomhoz, Olaszországhozhoz, Jugoszláviához, és persze Magyarországhoz is, a délszláv háború óta pedig Horvátország része. Gazdag történelmét és kultúráját bizonyítja az is, hogy 1396-ban itt létesült az első horvát egyetem, 1536-ban itt írták az első horvát regényt, és az első horvát újságot is itt adták ki. A város környékén öt csodás nemzeti park is található, melyek kiváló kirándulási célpontot nyújtanak. Zárának fantasztikus tengerpartja van: tagoltságának köszönhetően a partszakaszon kb. 200 szigetet, öblöket, és szorosokat találhatunk. A szigetek között pedig izgalmas, és nagy élményt nyújtó hajós körutazást is tehetünk. A régi templomok, és a román stílusú építészet rajongói pedig Horvátország legszebb román templomait találhatják itt, a történelmet a jól megőrzött városfalak is megidézik. Építészeti kincsek, szigetek, öblök, kristálytiszta víz, természeti szépségek, köztük csodás nemzeti parkok a közelben, remek bulik, és azt mondják, hogy a világ legszebb naplementéje - Zadaron minden adott egy csodás nyaraláshoz!


Az ókori város a horvát Adria kellős közepére épült. Az elmúlt háromezer évben a várost többször kifosztották, lerombolták és felégették. Legutoljára 1991-ben a délszláv háború idején kapott erős, pusztító támadást. Mára Zadar az összes sebét begyógyította. A megrongált épületeket helyreállították. Teljesen megújult energiával és arculattal várja minden évben az ide látogató turistákat a világ minden tájáról.
Zadar madártávlatból
Lakossága 92.000 lakos. Zadar nemcsak csodálatos kulturális örökséggel rendelkezik, de ő a környék közlekedési- politikai- és gazdasági központja. Turisztikai szempontból is kiváló választás Zadar, hiszen a főszezonban majd minden este zenés rendezvények vannak az óvárosban és innen lehet könnyen megközelíteni a helyi nevezetességeket.

Zadar történelme

Könyves Kálmán Zadart az illír törzsek alapították. A város elrendezését még a rómaiak alakították ki. Mi magyarok is fontos szerepet játszottunk Zadar történelmében, hiszen amikor a velencei hadiflotta megtámadta a várost a zadariak mindig a magyarokat hívták segítségül. A Velencei Köztársaság végül közel 300 évig birtokolta a várost. A II. Világháborúban Olaszországhoz, majd Jugoszláviához csatolták. 1193-ban lett végérvényesen független.

Éjszakai élet

Zadarban a nyári hónapokban szinte nincs olyan este, főként hétvége, hogy ne történne valami. Van amikor csak maga a hőségét leadó mediterrán város éjszakai hangjai hallatszanak messzire, a beszélgetések, a pohárcsörrenések, halk zene, máskor nagyszabású, egész éjszakán át tartó rendezvények teszik feledhetetlennél a zadari éjszakákat. Ilyenek például a Zadari Kulturális Nyár, az Álmok Zadarja vagy a Szent Donát Zenei Esték. Az egyik leglátványosabb program, a minden év július végi éjszakai fáklyás felvonulással tarkított gasztronómiai rendezvény, a Telihold Éjszakája.

Kirándulási lehetőségek

Zadar környékén számos kiváló kirándulási lehetőség van. A legideálisabb ha a szállásunk itt Zadarban és főként az óváros közvetlen környékén van, mert ha el szeretnénk menni valamilyen szervezett programra, akkor nem kell beautóznunk Zadarba és parkolót keresnünk. Ha strandolni szeretnénk, akkor irány az autóba és utazzunk 30 kilométert északra és Ninnél parkoljunk le. Itt egy hosszú homokos partszakaszttalálunk.
Telascica Ha hajós programokra szeretnénk elmenni, akkor irány a kikötő hiszen a Kornati túrának nevezett kiránduláson megnézhetjük a Telascica-öblöt. Vannak hajós kirándulások a környező szigetvilágba és természetesen ebédelős-, hajóról tengerbe ugrálós- jellegzetes fish picknik. Ha saját magunk szeretnénk felfedezni a környéket, akkor irány az autónk és a zadari kompkikötő. Innen könnyedén eljuthatunk a Dugi, és az Ugljan szigetekre. Bármelyik szigetet is válasszuk kellemes kirándulásban lesz részünk, de a hajós programot jobban ajánljuk. Ha kirándulni szeretnénk, esetleg hegyet mászni, akkor szintén irány a kocsink és a Paklenica Nemzeti Park.




Látnivalók

Zadar óvárosa tele van látnivalókkal és történelmi emlékművekkel. Egy alapos zadari séta jól fél naposra is rúghat. Amit mindenképpen érdemes megnézni az a Szent Donát körtemplom és az előtte elhelyezkedő Fórum, az Öt kút tere, a Városkapú, a Tengeri orgona és a Nap köszöntése alkotás.

Az óváros északi felének látványosságai



Szárazföldi kapu és várfalak

Zadar eredetileg is egy kis szigetre épült. Már a középkor elején erős várfalak és bástyák vették körül. Igazi vízi erődítménnyé a velencei időkben vált. Zadar volt a Velencei Köztársaság legnagyobb erődítménye. Az erős várfalak mindig megvédték Zadart, még a török sem tudta elfoglalni (a XVI. században).
A várfalak nagy részét a középkorban húzták fel, majd amikor Velencei Köztársaság elfoglalta Zadart továbbépítették. Igazi erődítménnyé akkor vált, amikor a XVI. században a törökök megtámadták Zadart és könyörtelen csapást mértek a városra. Zadar védelme azonban annyira erősre sikeredett, hogy nem sikerült elfoglalniuk.
Zadar velencei mintás városkapuja
Zadar régi városkapuja a velencei szárnyasoroszlánnal
A várfal leglátványosabb része a régi Városkapu avagy Szárazföldi kap. Egykoron ez volt Zadar főbejárata. Eredetileg római alapokra épült a Városkapu, de az eredeti kapu megsérült a velencei háborúkban. 1543-ban Michele Sanmicheli olasz építész újratervezte és újjáépítették. A diadalív formájú kapu az egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt műemlék egész Dalmáciában. A középső boltív felett a Velencei Köztársaság jelképe a szárnyasoroszlán látható, két oldalt pedig Szent Márk (a velencei flotta védőszentje) és Szent Kreseván Zadar védőszentjének pajzsa fedezhető fel.
Eredetileg egy széles árok húzódott a várfal előtt. A városba fahídon keresztül lehetett bejutni. Zadarba nyolc kisebb-nagyobb kapu vezetett be. Mára csak néhány kapu maradt meg, a teljes várfal nagy része megsemmisült.


Öt kút tere

Zadar, öt kút tereAz öt kút tere a várfal és a városi park között található. A XVI. századig egy hatalmas árok volt a kutak helyén. Miután a velenceiek elfoglalták Zadart és megindultak a törökök, hogy az Oszmán Birodalom részévé tegyék a várost, gyors építkezésbe kezdtek. Hatalmas várfalakat és őrtornyokat építettek. Miután felhúzták a várfalakat rájöttek, hogy a város ivóvíz nélkül maradt, mivel a kutak a várfalon kívül maradtak. Hogy ne maradjanak ivóvíz nélkül a zadariak, a kutak elé óriási víznyelő tárnákat és vízvezetékrendszert építettek. A most látható teret a XIX. században az osztrákok alakították ki.
A várfalnál egy nagy ötszögletű tornyot látunk. Ez a kapitány torony. Nevét természetesen arról kapta, hogy Zadar kapitánya a közelben lakott és innen irányította a város működését. Eredetileg tíz ilyen magas ötszögletű torony volt Zadarban. Ezt is a török elleni védekezésképpen építették a velenceiek. Az eredeti tíz toronyból, ez az egyetlen maradt meg épségben. A kapitány torony tetejéről csodálatos kilátás nyílik Zadar óvárosára. Ma különböző kiállításoknak ad helyet.

Látnivalók az óváros közepén


Népek tere

A zadari élet központja a középkortól kezdve napjainkig. Több fontosabb épület található a Népek terén melyek mind a velencei, mind a II. Világháborúban, mind a délszláv háborúkban súlyosan megsérültek. A velencei támadások alatt a XV. században az egész tér teljesen megsemmisült. A XVI. században építették újra olaszos stílusban. A városházát 1562-ben ugyanaz a Michele Sanmichel tervezte aki a Szárazföldi kaput. A Loggiát 1565-ben építették újra az eredeti épület helyére. A Loggiában eredetileg bíróság működött. A tér keleti oldalán található a Pedrini palota. Itt egy nagyon szép reneszánsz stílusú erkélyt figyelhetünk meg. Az épület ma városházként üzemel. A városháza mellett van az óratorony. A XIX. század elején építették, azóta folyamatosan működik.
A Népek Tere Zadar óvárosában
A Népek Terére alapvetően a kávézős hangulat a jellemző
Egy nagy fém lámpa áll a Népek tere közepén. Zadarban 1520-ban vezették be a helyi közvilágítást. Ekkor még hagyományos, fa tüzeléssel működtek a lámpások. 1860-ban elkezdték lecserélni a fa tüzelésű lápákat olajlámpára. Először 300 darabot cseréltek ki, majd az összeset. A most látható lámpa pontosan egy ilyen olajlámpa helyén áll.
Szintén a Népek terén található a Zadari Nemzeti Múzeum. 1962-ben alapították, a múzeum egy általános, komplex múzeum. Egyesíti a néprajzi- természettudományi- városi- és művészeti vonalakat, egyszóval szinte minden megtalálható itt. Az 1905-ben alapított természettudományi tárlat a helyi növény- és állatvilágot mutatja be. A néprajzi gyűjteményt 1945-ben alapították, a helyi hagyományokat vonultatja fel, míg a képzőművészeti részleget 1948-ban alapították. Ha hosszabb időre érkezünk Zadarba, érdemes végigsétálni valamelyik kiállításon.
A Népek Terére ma leginkább a laza, mediterrán hangulatú kávézók a jellemzők.

Kalelarga
A Kalelarga vagyis Široka ulica Zadar sétálóutcája. A Népek terétől indul és a Fórumig tart. A II. Világháborúban szinte teljesen megsemmisült a főutca és az épületei. Mára helyreállították a sérült épületeket. Sok épületet eredeti középkori jellegében sikerült helyreállítani, míg mások modern stílusban épültek fel. (A felújításkor használt modern stílus ma már kissé szocreálosnak tűnhet.) A Kalelarga nagyon kedvelt a zadariak körében. Megannyi üzlet és kávézó található a sétálóutcán a helyi rendezvények, felvonulások is kivétel nélkül érintik.
Kalelarga, Zadar sétálóutcája
Felülnézetből is szép látványt nyújt a Kalelarga (F: ZTZ)

Arsenal

A XVIII. században épült. Eredetileg a velencei hajóflotta hadiraktára volt. Az épületet meghagyták eredeti jellegében, de teljesen felújították. Ma kulturális- és szórakoztató rendezvények helyszíne.

Látványosságok az óváros északi felén


Szent Donát körtemplom
A bizánci uralom idején a IX. században Donát püspök kezdte el építtetni román stílusban. A X. században említik először az írásos emlékek. Ekkor még Szentháromság templom néven említették. A XV. században nevezték át építtetője Szent Donát után. A templom nagyon szokatlan kinézetű, hiszen egyrészt kör alakú, másrészt két szintes, harmadrészt nincs harangtornya. Istentiszteleteket ma már nem nagyon tartanak itt, de kiváló akusztikája miatt zenei előadások kedvelt helyszíne. Mára Zadar szimbóluma lett a Szent Donát körtemplom.
A Szent Donát körtemplom
A Szent Donát körtemplom. Előtérben a Fórum, míg mögötte
a Szent Anasztázia székesegyház harangtornya

Fórum

Az óváros északi felének legnagyobb szabad területe a Fórum. Egy 90x45 méteres területet foglal magába. Augustin római császár rendeletére építették a III. században. A római korban ez volt a város központja. A Fórumon találkoztak az emberek, itt ettek és pihentek a sziesztaidőben. Kézműves üzletek, étkezési lehetőségek és egy kisebb piac volt itt eredetileg. Egy római szentély is a Fórum része volt, ahol áldozatokat mutattak be. Ma már csak romok látszódnak az eredeti komplexumból. Két oszlop maradt meg csak épségben. Az egyik a szégyen oszlopa volt. Aki valamilyen bűnt követett el, azt ehhez az oszlophoz láncolták, hogy megszégyenítsék a többi lakos előtt.

Szent Anasztázia katedrális

A legenda szerint a szentély helyén egykoron ház állt, ahol egy római nő és egy római nemes élt. A férfi elhagyta a nőt, a nő pedig új életet kezdett. Ezt azonban nem nézte jó szemmel a helyi nemesség és a nőt halálra kínozták a Fórumon. A legenda szerint ettől a római nőtől származik a Szent Anasztázia név. Az írásos emlékek szerint, pedig egy korai keresztény bazilika volt itt egykoron, amelyet 1202-ben a keresztes hadjárat során teljesen leromboltak. Egy dolog biztos, a jelenlegi templomot a XII. és XIII. század során építették fel román stílusban. Ez egész Dalmácia legnagyobb székesegyháza. A harangtorony teljesen külön épült a szentélytől. A XV. században kezdték el építeni és közel 300 évvel később a XIX. század elején fejeztek be.
Egy érdekes dolgot figyelhetünk meg itt Zadarban. Zadar jelképe a Szent Donát templom, melyet a harangtoronnyal együtt fényképeznek le. Ez a harangtorony azonban nem a Szent Donát, hanem a Szent Anasztázia székesegyház része. Nem baj, azért a képeslapokon és a fényképeket jól mutat egymás mellett a két egyedi kinézetű építmény.

A tengerparti sétány látnivalói


Tengeri orgona
A sétány végén érdekes lépcsőket vehetünk észre, melyek a tengerbe tartanak. A lépcsők mögött lyukakat vehetünk észre, ahonnan különböző zörejek, hangok hallatszanak. Ez a híres Zadari tengeri orgona.
Az alkotás mintegy 70 méter hosszan tarkítja Zadar fehér mészkő sétányát. Ez egy olyan hely, ahol az emberi képzelőerő, a művészet, a kivitelezés és a természet ereje találkozik. Megálmodója Nikola Basic építész. Elkészülte után azonnal a helybéliek és a turisták kedvelt találkozóhelye lett.
Tengeri orgona, Zadar
A zadari tengeri orgona
A víziorgona légyege, hogy a lépcsők alatt mélyedések vannak, ahol bever a tengervíz. Ezt a vizet polietilén csövekbe vezetik, melyek a part felé haladva folyamatosan szűkülnek. Ahogy szűkülnek a csövek felgyorsul a víz áramlása és a víziorgona kürtője hangot ad ki. A lépcsők hét fokozatban tartanak a tengerbe, így hét különböző hosszúságú csőrendszeren halad végig a tengervíz. Ahogy növekszik a távolság, vagyis ahogy egyre kijjebb vannak a lépcsők, úgy a tengervíznek is egyre nagyobb utat kell megtennie, mire a kürtőhöz ér. A hosszabb úton sokkal jobban felgyorsul a víz a csövekben, így magasabb hangon szól a kürtő, mint azokon a helyeken ahol rövid utat tesz meg a víz.
A zadari tengeri orgona 35 sípból (csőből) áll. Hét különböző hangszinten, öt mélységben tud „zenélni”. Igazán az esti órákban érdekes a tengeri orgona, amikor a napnyugtakor kiülnek az emberek a jó meleg kövekre és onnan nézi végig, hogy nyugszik le a nap és közben hallgatják a természet zenéjét.


A Nap köszöntése (A Nap emlékműve)
A világhírű tengeri orgona után egy újabb látványossággal bővült Zadar óvárosa. Az építmény a tengeri orgonán is túl, a sétány legvégén található. Tervezője ugyanaz a Nikola Basic, aki a néhány méterrel lejjebb található tengeri orgonát is megálmodta.
Alakja egy 22 m átmérőjű kör. Több mint 300 többrétegű üveglemez és napelem alkotja. A Nap köszöntése alkotás a célja, hogy mutassa a természettel való kommunikáció és együttélés fontosságát. Míg a tengeri orgona hangot képez a természet erejéből, addig a Nap köszöntése fények - fényjáték - formájában szimbolizálja a természet fontosságát és erejét.
A Nap emlékmûve, Zadar
A Nap emlékmûve alkotás a sétány legvégén található
Nappal a napelemek magukba szívják a nap energiáját, ami sötétedés után látványos fényjáték keretében ad ki magából. A látványos fényjátékon túl elektromos energiát is termel az alkotás, melyet a fogyasztók felé továbbít. Gyakorlatilag nemcsak a fényjátékra jutó energiát képes megtermelni, de az egész partvidék ezt a bioenergiát használja. Ez a bioenergia háromszor olcsóbb, mint a hagyományosan előállított mesterséges energia.
Érdekes egybeesés, mivel egyesek szerint itt Zadarban van a világ legszebb naplementéje. Valóban csodálatos látvány, ahogy a nyári nap szép hossza eltűnik a szemben található Ugljan sziget mögött. Ahogy leereszkedik a nap, egészen vörösen színben világítja be az Ugljan sziget mögötti szigetvilág megannyi aprócska és nagyobb szigeteit. A naplemente közben hosszan hallgathatjuk a Tengeri orgona morajló hangját majd a Nap köszöntése fényjátékait tekinthetjük meg.









http://grand-tours.hu/wp-content/uploads/2012/04/zadar.jpg


5 éjszaka / 2 személy / vakáció

Érkezés: 21.06.2013
Kijelentkezés: 26.06.2013

10 hotel 22 ajánlatából lehet választani

http://i.imgur.com/q68sJwJ.jpg




http://i.imgur.com/9REcPJW.jpg?1?4827

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése