2013. május 10., péntek

Csak egy karnyújtásnyira – fedezd fel Hollandia ezer arcát!

Hollandiáról mindenkiben él egy kép, függetlenül attól, hogy járt-e már ott korábban, vagy csak olvasott vagy halott róla. Nem véletlenül: Hollandia az egyik legizgalmasabb úti cél Európában, ahol minden utazót ezer féle izgalmas program, látnivaló és élmény vár. Végeláthatatlan tulipánkertek, szélmalmok, a városokat átszelő hangulatos csatornák, kifogyhatatlan kulturális programok, vagy akár Amszterdam hírhedt vörös lámpás negyede… Akármelyiket is érezzük kihagyhatatlannak, nincs okunk a habozásra: ma már mindez könnyen és gyorsan elérhető Magyarországról is! Az alábbi albumban kedvcsináló gyanánt összegyűjtöttük azokat az élményeket, amiket „kötelező” végigcsinálni, ha Amszterdamban jártok – vigyázat, a lista szubjektív! :) Amennyiben úgy érzitek kihagytunk valamit, írjátok meg kommentben!






 1. Közlekedés

Hollandiában nincsenek hegyek, dombok sem nagyon, így nem meglepő, hogy a legtöbb holland bizony biciklivel jár – a gyerekektől kezdve a topmenedzsereken át egészen a nyugdíjasokig. Ha Amszterdamban járunk, érdemes nekünk is két kerékre pattannunk, hiszen a városban ez a legkényelmesebb, leggyorsabb és legolcsóbb módja a közlekedésnek (bicikli bérlés naponta kb. 12-16 Euró). A kiépített bicikliutakon pedig az autóktól nem zavarva, biztonságban haladhatnak azok is, akiknek nincs túl nagy rutinjuk kerékpáron. Választhatunk kerékpáros idegenvezetést, de persze tekereghetünk önállóan is.

A képen a pályaudvar melletti biciklitárolóban állandósult „bringaerdő” látható.


 


 2. Csatornák

Maradva a közlekedésnél: Amszterdamot keresztbe-kasul mintegy 50 km-nyi csatorna szeli át – nem véletlenül szokták néha „Észak Velencéje” néven is emlegetni. Ha itt járunk, mindenképpen érdemes csónakba vagy hajóra ülni. A vízről nézve a város egészen más arcát mutatja nekünk.



 


 3. A Vöröslámpás negyed

Amszterdam leghírhedtebb kerülete egyértelműen az úgynevezett Vöröslámpás negyed. A nevét az itteni bordélyházak felett világító egységes piros lámpákról kapta. Az utcákra néző bordélyok átlátszó üvegfala mögött lányok táncolnak hiányos öltözetben. Persze egyáltalán nem kötelező „kuncsafttá” válni az ide tévedő látogatóknak, a bordélyok mellett Coffee Shopok, bárok, szórakozóhelyek, illetve Erotika Múzeum is várja a kikapcsolódni vágyókat. Egy itteni görbe este akkor is felejthetetlen, ha másnap esetleg semmire sem emlékszünk! 


 

  4. Van Gogh Múzeum

Amszterdam igazi kulturális központ, számtalan múzeum, állandó és időszaki kiállítás és tárlat csalogatja a művészetek iránt érdeklődő közönséget. Az állandóak közül az egyik legérdekesebb a Van Gogh Múzeum, ahol a világ legnagyobb gyűjteménye található a művész munkáiból.





 

 5. Anne Frank ház

Megrázó élmény bejárni azokat a szobákat, ahol Anne Frank bujkált kamaszlányként a második világháború alatt a náci megszállók elől, és ahol megírta világhírű, azóta többtucat nyelvre lefordított naplóját. A házban járva ugyanannak a templomnak a harangjait hallhatjuk, aminek a segítségével követte annak idején ő is az idő múlását. A házat gyakorlatilag teljes egészében meghagyták az eredeti állapotában.



 

 6. Rijksmuseum

10 éves renoválás és felújítás után április óta újra teljes egészében látogatható a Rijksmuseum. Ez Hollandia nemzeti múzeuma; Rembrandt, Frans Hals, Vermeer, Jacob van Ruisdael, Jan Steen és más festők alkotásain túl számos érdekes gyűjteménnyel rendelkezik.

A képen az áprilisi újranyitási ceremónia látható.


 

 7. Amszterdam legkeskenyebb háza

Az épület, amely ennek a címnek büszke tulajdonosa, mindössze 180 cm széles, ami egyébként kevesebb, mint a hollandok átlagos testmagassága. A hely szűkössége egyébként számos trükkös megoldást hívott életre a városban: sok helyen láthatóak előre dőlő házak, aminek oka, hogy a szűk lépcsőházakban nem tudták felvinni a bútorokat a felsőbb emeletekre, fentről beemelni pedig lényegesen egyszerűbb volt a ferde házakba.












8. Pannenkoeken Upstairs étterem

A Pannenkoeken Upstairs étterem könnyen lehet, hogy Amszterdam legkisebb étterme. Egy keskeny lépcsőn lehet feljutni ide, és bent is mindössze néhány asztalt találunk. A szűkösségért cserébe családias hangulatot kapunk, valamint a város legjobb palacsintáját, aminek elkészítése közben beszélgethetünk a tulajjal is, aki egy személyben szakácsként is működik. Ha megéheztünk, és nem akarunk gyorséttermi tucatkajákkal jóllakni, mindenképpen érdemes betérni! A cím: Grimburgwal 2
Amsterdam 1012 GA.

A képen a tulajdonos látható munka közben  





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése