2013. május 10., péntek

Hová utazzunk? Tippek 2013-ra

A dilemma érthető. Sok szép hely létezik a világon, és valóban nehéz választani az izgalmas metropoliszok, lélegzetelállító nemzeti parkok, kulturális helyszínek közül. A Lonely Planet utazási szakkönyvkiadó összegyűjtötte azokat az városokat, amelyeket különösen érdemes lehet meglátogatni a 2013-as év során. A helyszínek között nem egy olyan van, amelyet mi magyarok is előszeretettel látogatunk, de számunkra még viszonylag ismeretlen nevek is megjelennek a listán. Te melyik várost és miért tennéd még hozzá a listához?



 Addisz-Abeba
 A gyorsan fejlődő etióp nagyváros történelme alig száz évet ölel fel, de neve (melynek eredeti jelentése Új Virág) tökéletesen jelképezi jellegét. Az Afrikai Unió fővárosa a kulturális élmények mellett egyre javuló infrastruktúrával várja az afrikai turizmus izgalmainak szerelmeseit.


 
 Amszterdam

 Hollandia legnagyobb városa jövőre ünnepli a híres csatornarendszer 400. születésnapját, és emellett számos kulturális jubileumot is. A közel 750 éves metropoliszt, Európa egyik legizgalmasabb városát biciklire szállva is könnyedén felfedezhetjük, a feelinges vakáció garantált.


 
 Christchurch

 Új-Zéland egyik legzöldebb városa egyre inkább magához tér a korábbi évek földrengései okozta károkból. Ideális célpont azoknak, akik szép természeti környezetben, egy kulturálisan is virágzó városban, kulináris remekeket élvezve akarják eltölteni szabadságukat „Kiwiországban”.

 
 Hyderabad

 India egyik legkülönlegesebb városa egyre inkább visszanyeri régi szépségét. A történelmi kertek és paloták a város gazdasági fejlődésével párhuzamosan újra tündökölnek. A pompás óváros titkos tipp az Indiát felfedezni vágyóknak.


 
 Hobart

 Tasmania fővárosa Ausztrália egyik legizgalmasabb régiójának központja. Nem csak világszerte híres erszényes emlősök (tasmán ördög, kacsacsőrű emlős) és szépséges nemzeti parkok láthatók a környéken, hanem jó néhány remek múzeum és étterem is segít az itt töltött idő tartalmassá tételében.

 
 Montreal

 Kanada második legnagyobb városát rendszeresen említik a legdivatosabb, illetve legboldogabb helységek listáján. Az általában is remek hangulatot 2013-ban új kulturális intézmények megnyitása emeli tovább. Itt egészen biztosan nem unatkozik majd egy turista sem.


 
 Peking

 Kína kulturális és művészeti központja a történelmi kínai kultúra és számos új szubkultúra élményét adja az utazóknak. A 2008-as olimpia óta a város infrastruktúrája is remek, a városnézés befejeztével pedig Sanghajba akár vonattal is eljuthatunk 5 óra alatt.



Puerto Iguazú

 Az argentin város első számú nevezetessége a 82 méter magas Iguazú-vízesés, amelyet 2011-ben a világ hét új természeti csodája közé választottak. A még viszonylag felfedezetlen, ám csodálatos környezet romantikus hangulatot kölcsönöz az utazásnak, a brazil határhoz közeli város hoteljei és éttermei pedig minden igényt kielégítenek.

 
 San Francisco

 A kulturális, gasztronómiai és építészeti sokszínűség mozgalmas városa az USA nyugati partján, Kaliforniában. Bár az állam legsűrűbben lakott nagyvárosa, az idelátogatók mégsem érzik magukat az Alcatrazba zárva (bár a börtönsziget is a városhoz tartozik).




 Derry/Londonderry

 Észak-Írország második legnagyobb városa, az Egyesült Királyság 2013. évi kulturális fővárosa reneszánszát éli. Érdemes angliai, vagy írországi utazásunk során ide is kitérni, mert a gazdag történelmi-kulturális örökség mellett a jövő év különösen sok élményt ígér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése